ETSEN IN OPDRACHT

Een paar voorbeelden uit de serie Markante Monumenten

Idske Poppes Sathe-harich

Idske Poppes Sathe – Harich
Ets-aquatint / 2022 / 23 x 41,5 cm

In 1811 laten Poppe Idske Poppes, boterhandelaar te Balk, en zijn vrouw Trijntje Cornelis Sleeswijck voor hun zoon Idske een voorname herenboerderij bouwen aan de Lorbuorren te Harich.
Deze ‘Idske Poppes Sathe’ wordt sinds 1980 bewoond door de familie De Smit-Wassenaar en door hen in 1981 en later nog eens in 2010 met veel liefde, enthousiasme en doorzettings-vermogen en vooral met veel gevoel en respect voor de historie gerestaureerd.

Reinder Homan-Kasteel Twickel

Kasteel Twickel - Delden
Ets-aquatint / 2022 / 20 x 50 cm

Wanneer je door de weilanden tussen de imposante vrijstaande bomen door Twickel nadert, zie je een kasteel opdoemen zoals een kind zich een kasteel voorstelt. Een groot, indrukwekkend, statig gebouw met torens, grachten en een ophaalbrug. De prinses in de torenkamer, die bevrijd moet worden door een nobele prins te paard wordt er in één moeite door bij verzonnen.
Als tekenaar, met de opdracht om een ets te maken van het landgoed, is het verleidelijk om aan te sluiten bij dit krachtige beeld, maar tegelijkertijd realiseer je je dat dit natuurlijk de voorstelling is waar iedereen mee aan komt zetten. Gelukkig mocht ik een paar dagen op het kasteel verblijven, waardoor er gelegenheid was om door de tuinen en verdere omgeving te zwerven op elk uur van de dag. Na veel wikken en wegen, koos ik uiteindelijk voor het verstilde beeld van de achterkant van het kasteel met de grote vijver ervoor en dan ‘s morgens vroeg bij het eerste voorzichtige ochtendlicht, terwijl de nevelslierten nog over het water strijken.

Reinder Homan-Huis te Mirls

Landgoed Huis te Mirls
Ets-aquatint / 2021 / 25 x 30 cm

Het is begin januari 2021 wanneer de bewoners van landgoed Huis te Mirls (historische naam voor Mirns) Reinder Homan vragen om een prent te maken van hun huis. Wetend dat deze sinds 2002 bezig is aan een reeks etsen van landhuizen in Nederland. Allen in opdracht.

Omdat het Huis te Mirls zo prachtig langs de kustlijn van het Mirnser Klif ligt, besloot Reinder deze opdracht anders aan te pakken. Met een van een camera voorziene drone liet hij vanaf grote hoogte opnames maken. Om met de zo verkregen beelden in vogelvluchtperspectief aan de slag te gaan.

Reinder Homan-Fraeylemaborg

Fraeylemaborg - Slochteren (2e staat)
Ets-aquatint / 2002 / 16 x 53,5 cm
Opdrachtgever: Cor Begeman

Reinder Homan-Landgoed Ampsen

Landgoed Ampsen - Lochem
Ets-aquatint / 2020 / 34 x 38 cm

Bij deze opdracht kwam de grote verrassing aan de achterkant van het huis. De hele voorstelling volledig glad weerspiegeld in het rimpelloze water van de gracht, waar de karpers doen denken aan Japanse houtsneden en ook aan Escher.
Op de achtergrond heel bescheiden, maar toch bepalend de contouren van het huis.

Reinder Homan-Landgoed Beekzicht

Landgoed Beekzicht - Voorst
Ets-aquatint / 2019 / 20 x 59,5 cm

Een bijzondere opdracht van de Bosch van Rosenthal Stichting: het maken van een prent van een landgoed zonder huis. Toen tijdens de tweede wereldoorlog de bezetter het huis Beekzicht namelijk dreigden te confisqueren, liet de eigenaar, Bosch van Rosenthal, het huis steen voor steen afbreken om dit te voorkomen. De open plek langs de Voorsterbeek herinnert tot op de huidige dag aan die gedenkwaardige daad.

Reinder Homan etsen in opdracht

VRAAG NAAR HET MAPJE
MARKANTE MONUMENTEN

In 2002 vroeg prenthandelaar Cor Begeman, destijds gevestigd in het koetshuis van de Fraeylemaborg in Slochteren, aan Reinder of hij een ets wilde maken van de borg. Nu was de borg en met name het park erom heen bekend terrein voor hem, want in zijn jeugd woonden zijn grootouders in Slochteren en zo kwam hij als kind regelmatig in het ’grote bos’ met zijn geheimzinnig ‘kasteel’. De samenhang tussen huis en omgeving was belangrijk vond Reinder, het een kon niet zonder het ander worden gezien, dus wanneer het park een grote rol mocht spelen in de prent, dan zou hij met veel plezier aan dit verzoek voldoen.

Nadat de ets een succes bleek te zijn volgden al snel nieuwe opdrachtgevers, zoals o.a. de Friesland Bank met Oranjewoud, Natuurmonumenten met de Slotplaats te Bakkeveen en de Universiteit van Groningen met de Allersmaborg in Ezinge. In het Themajaar van de Buitenplaatsen (2012) volgde op verzoek van de organiserende stichting een ‘portret’ van het Huis te Manpad te Heemstede.

Gestaag doorwerkend is er ondertussen een reeks van dertien ‘landgoed-portretten’ ontstaan, waaraan Reinder nog graag een aantal zou willen toevoegen.

Geïnteresseerd? Vraag naar het mapje Markante Monumenten.

Designed with ‌

Mobirise.com